
  

Milwaukee Recreation 

YOUTH SPORTS 

5225 W. Vliet St. Rm. 163 

Milwaukee, WI 53208 

P: 414.475.8410 

mkerec.net 

 

1 
 

 
Middle School Girls Basketball 

Milwaukee Recreation Youth Sports reserves the right to change rules at any time. 
Rules are adapted from the NFHS Basketball Rule Book. 

Last Updated: 06/26/25 
 
Section 1 - General League Rules 
 
SPORTSMANSHIP – Unsportsmanlike conduct may result in ejection from the contest. Officials, coaches, 
parents, players, and fans should always display leadership and sportsmanship qualities. Any players or 
coaches ejected from the game by officials/staff for unsportsmanlike conduct will be suspended until 
their case is reviewed by Milwaukee Recreation. The final disposition of the case will then be made. 
Sports Coordinators are required to check with the Youth Sports Office before allowing the player or 
coach in question to continue participation in Youth Sports Activities.  
 

SPECTATORS – Spectators are to be seated opposite the player’s bench. All spectators are asked to show 
good sportsmanship and character and offer only positive reinforcement.  
 

COACHES – Only coaches and players listed on the TEAM ROSTER FORM are allowed in the team bench 
area. A maximum of three (3) coaches are allowed on the team bench. A coach must be present before 
a game may start.  
 

FACILITY REMINDERS – Dogs, alcohol, smoking (including E-cigarettes), weapons, and grilling are 
prohibited during Milwaukee Recreation Youth Sports activities.  
 

JEWELRY – Head decorations, headwear, and jewelry cannot be worn during competitions. This means 
that rings, wristwatches, hair curlers, combs, beads, earrings, or barrettes cannot be worn while 
participating in Youth Sports Leagues.  
 

GAME RE-SCHEDULING/CANCELLATIONS – All school sport coordinator, coaches, or applicable staff will 
be notified of any reschedule games or game cancellations via email. Revised schedules will be posted 
on the Milwaukee Recreation Website: www.mkerec.net/YouthSports. 
 

WEATHER HOTLINE – For inclement weather updates, contact the Weather Hotline at 414-475-8068. 
The hotline is updated on league play days by 8:00 AM on Saturdays and 1:00 PM on weekdays when 
inclement weather is expected. The hotline is available in English and Spanish. Coaches are responsible 
for informing players and their families of the weather hotline number.  
 

 

http://www.mkerec.net/YouthSports


  

Milwaukee Recreation 

YOUTH SPORTS 

5225 W. Vliet St. Rm. 163 

Milwaukee, WI 53208 

P: 414.475.8410 

mkerec.net 

 

2 
 

ROSTERS (UPDATED) – A copy of the team’s roster must be submitted to the Youth Sports Office using 
the online submission link prior to the deadline given by the Youth Sports Office at the seasonal Sports 
Coordinator meeting (Usually one (1) week prior to the team’s first scheduled game). Teams may only 
submit one (1) updated roster prior to the secondary roster deadline given at the seasonal Sports 
Coordinator meeting. Any additional updated rosters will not be accepted. There is no roster limit, 
however only fifteen (15) medals and/or awards will be given. Extra medals and/or awards are available 
for purchase from the MKE REC Youth Sports Office. 
 
ONE TEAM, PER SPORT, PER SEASON – Athletes are permitted to play multiple sports per season by 
cannot play on more than one team in the same sports during the same season.  
 Exception:  Athletes are only permitted to play on one (1) basketball team per academic year.  
 

COED LEAGUE RULES – The term “COED” refers to the fact that both boys and girls are eligible to play 
on the same team. It is possible that teams will have varying numbers of boys or girls, but no special 
“coed rules” will apply. Teams made of one gender are allowed in the COED league. 
 

FORFEITS (UPDATED – The Youth Sports Office must be notified in advance of all forfeit contests. 
Notification must be delivered to youthsports@mkerec.net  at least 36-hours prior to scheduled game 
start time. Teams that forfeit will be charged a $50.00 fee per occurrence. See the Youth Sports Website 
and Opportunity Handbook for a list of forfeit situations.  
 

PROTEST – Judgement calls made by the game officials are not eligible for protest and/or appeal. Protest 
on rule enforcement must be filed in writing with the Youth Sports Office with 48-hours following the 
incident. Protest on athlete eligibility may be filed any time during the regular season. Submit rules 
enforcement and athlete eligibility protest via email to youthsports@mkerec.net. 
 

TIE-BREAKER PROCEDURES (TROPHY SPORTS ONLY) – The Youth Sports Office will have full discretion 
determining the position and placement of all teams. Tie-break procedures are available online at 
www.mkerec.net/YouthSports. 
 
LEAGUE CHAMPIONS (TROPHY SPORTS ONLY) - League Champions can be determined one of three 
ways. 

A. Tournament - A season ending tournament in which a championship game is played. The 
winner of the tournament will receive the league trophies regardless of their regular season 
record.  

B. Position Day - the number 1 and number 2 teams in the league standings will compete in a 
single game at the end of the season to determine the league champion. League record will not 
prevail as the determining factor, the single match up will.  

C. Season Record - Best overall season record in league play will determine the league champion.  

mailto:youthsports@mkerec.net
mailto:youthsports@mkerec.net
http://www.mkerec.net/YouthSports
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YOUTH SPORTS OPPORTUNITY HANDBOOK – The current version of the Youth Sports Opportunity 
Handbook is available at www.mkerec.net/YouthSports. All sports coaches and sports coordinators are 
responsible for familiarizing yourself with the rules, regulations, procedures, and policies governing the 
Milwaukee Recreation Youth Sports Programs.  
 
 
Section 2 – Before the Game 
 
Article 1 – Rules are adapted from the NFHS Basketball Rule Book and may be changed by the Youth 
Sports Office at any time to improve the safety and understanding of the game. 
 
Article 2 – Eligibility: 

A. Age/Grade Limits – Students may not exceed the age/grade limits as listed below. Age is 
determined as of September 1 of the current school year. Middle School Girls Basketball is only 
offered to students enrolled in 6th, 7th, and 8th grade at the beginning of the Fall season. 
Elementary (1st-5th Grade) students are NOT eligible for participation in Middle School Girls 
Basketball. 
 

12  years old and under/6th grade maximum 
13  years old and under/7th grade maximum 
15 years old and under/8th grade maximum 

 
B. School Suspensions – Any student suspended from school must be reinstated prior to the close 

of school on the Friday before their next scheduled game to be eligible.   
C. Grade Point Average (GPA) – Schools using the standards-based report card please use published 

requirements for eligibility. 
1. A student must have a minimum 2.0 GPA in their previous mark period report card in 

order to participate unless the school standard is higher, in which case the school GPA 
requirement would prevail. 

2. Middle School athletic eligibility is determined by report card mark period GPA only; 
there are no provisions for recertification in the program. 

3. Once a student is ineligible they must wait until the next report card is published to 
regain eligibility. 

D. Fall Girls Basketball *NEW* – Any student that participated in the Milwaukee Recreation Fall Girls 
Basketball league may NOT participate in any winter basketball league hosted by the Youth 
Sports Office. 

 
 

http://www.mkerec.net/YouthSports
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Article 3 – Players:  In order to avoid a forfeit, a team may start with four (4) players. Additional players 
who arrive late may enter the game at the first opportunity to substitute. One (1) technical foul will be 
assessed if any names need to be added to the score sheet after the game begins, regardless of the 
number of names or the number of times names are added. Team must play with five (5) players, if 
available. 

A. Player Sign-In – All players are required to personally sign in with their FULL NAME prior to the 

start of the game on the team roster. Coaches should NOT sign players in. 

B. Playing Time (UPDATED) – It is mandatory that all players who suit up for the game play 

equivalent of one quarter (8 Minutes) of the game or the game will be forfeited. Please notify 

the scorekeeper of any players that will be sitting out due to personal or disciplinary reasons, 

so that a note can be made on the scoresheet. 

C. Substitutions – A player must first report to the scorekeeper and then to the wait for the official 

to signal them into the game.  

D. Uniforms (UPDATED) – Teams are required to wear matching jerseys, gym shorts, and gym shoes. 

Jersey numbers are required, but shorts do not need to match the jersey tops. Shoes must be 

clean and non-marking. If players decide to wear undershirts, they must follow these standards 

– All undershirts must be a single solid color similar to the torso of the jersey, have the same 

sleeve length (If they have sleeves), have no frayed or ragged edges, and one small visible logo 

(Nike, Adidas, etc.). Visiting teams have the option to wear a single solid color or black if they 

are unable to find undershirts that are similar to their uniform colors. If there is a player whose 

undershirt does not meet these standards, in order to participate in the game, they must 

remove the current undershirt or change into an undershirt that is accepted. 

E. Pinnies – Visiting teams are required to wear pinnies in the event both teams are wearing the 

same or similar colors, and their jerseys are not reversible. 

F. Warm-up Balls – MKE REC will not provide warm-up basketballs for teams. 

G. Post-Game – Post game hand shaking will occur at the discretion of each coach. Opposing 

coaches and players that choose not to shake hands, should wave at one another from their 

respective bench areas, as a non-physical way to demonstrate sportsmanship at the end of the 

game. 

 

Article 4 – Officials:  
A. All game officials are contracted through Ref Call Something, LLC (Mike Moore). 

B. All WIAA Basketball playing rules will apply to all leagues except where noted.  
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C. All Officials will be WIAA Certified. 

D. All Officials will be trained and hired by MKE REC. 

E. The official’s decisions on point of fact connected with the game shall be final. 

F. All rule infractions shall be briefly explained to the offending player as needed. 

G. The game official can stop, suspend, or abandon the match because of outside interference of 

any kind. 

 

Article 5 – Coaches: (UPDATED) 
A. A coach or other responsible adult must be present before a game may start.  

B. Coaches, and players not actively participating in the game, shall remain in the designated 
team bench area at all times. Players should remain seated at all times. 

C. Only one coach (Preferably the Head Coach) may stand in the designated coaches box area (See 

gym floor – Lines are different in each gym) to coach but if a technical foul is charged directly 

to the coach, he/she must remain seated the remainder for the game.  

D. If a coach, team member, team attendant, or team follower is assessed two (2) technical fouls 

for any unsportsmanlike conduct, they will be automatically ejected from the game and gym.  

E. If a coach is ejected from the game, they must choose a responsible adult to coach the team for 

the remainder of the game. 

 
 
Section 3 – The Game 
 
Article 1 – Game Ball Size: If the listed basketball below is not available, a similar style and sized 
basketball will be used. 

1. 6th-8th Grade uses a The Rock Basketball (Size 28.5) 
 
Article 2 – Goal (Hoop) Size:  

2. 6th-8th grade leagues: 10 Feet in Height 
 
Article 3 – Timing:  

A. Teams must be ready to play within five (5) minutes after scheduled time for the first game. If, a 
team is not ready to play within this time limit, a forfeit will be declared. Once a forfeit has been 
declared, teams will still be given the opportunity to scrimmage if desired. The scrimmage will 
consist of two 10-minute halves and will be officiated by the officials scheduled for the game that 
was initially scheduled. Score will not be taken. 

B. All league games will be four (4) eight (8) minute quarters. Half-time will be five (5) minutes. 
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C. The clock will stop for time-outs and reporting technical fouls to score table and to both teams. 

The clock will stop during the last one (1) of each quarter for all violations.  

D. There will be three (3) full time-outs per regulation game. There will be one (1) full time-out for 

each overtime period. Time-outs are not cumulative and do not carry over to the overtime 

period(s).  

E. Overtime: In case of a tie at the end of regulation, there will be a three-minute overtime period. 

If the score is still tied, there will be a two-minute overtime. If the score is still tied, a sudden 

death overtime will be player with the first team to score wins the game. The full court press will 

be allowed in all overtime periods.  

F. The ten (10) Second backcourt violation and over and back rules will be enforced. 

G. Three (3) seconds in the lane will be enforced.  

H. No dunking is permitted. 

 

Article 4 – Scoring: Scoring will not be displayed on the scoreboard after a team has a lead of thirty (30) 
points. Should the point differential drop below 20 points the scorekeeper will resume displaying the 
score on the scoreboard.  
 

Article 5 – Getting Started:  
A. Five (5) minutes prior to the start of each game there will be a mandatory pre-game coaches 

meeting with the basketball official(s) at center court. Coaches have the option of electing a 
captain for meeting. At this meeting, the official(s) will introduce themselves and give 
reminders of select rules. 

 
Article 6 – Press Rule:  

A. Teams may play a press defense until there is a 20-point differential. At that time, the team ahead 

must cease to press until the differential lowers to 15 points.  

B. Team may play any type of defense once the ball is brought across the division line (half-court 

line) by their opponent. The press rule takes effect once a team has clearly established 

possession.  

C. If a team violates the press rule, it will be warned once each half. Repeated violation shall result 

in a technical foul being assessed to the team.  

 
Article 4 – Personal/Technical Foul:  

A. On the 7th team foul, a bonus free-throw will be awarded to the other team for additional fouls. 
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B. Beginning with the 10th team foul the other team will be awarded two free throws for each 

common foul.  

C. Technical fouls issued because of an illegal jersey or number are not counted as one of the five 

(5) fouls toward a player’s disqualification nor one of the seven (7) fouls to reach the bonus 

situation. All other technical fouls assessed to an individual will count towards the player’s five 

(5) fouls for disqualification and/ or toward a team’s seven (7) fouls for bonus purposes, 

according the official rules.  

D. Coaches who do not have player name in the scorebook filled out properly will be penalized a 

technical foul and in accordance with the official rules.  

E. Coaches may stand to coach but if a technical foul is charged directly to the coach, he/she must 

remain seated the remained for the game.  

F. If coach, team member, team attendant, or team follower who is assessed two (2) technical fouls 

for any unsportsmanlike conduct is automatically ejected from the game and gym. This only 

applies to unsportsmanlike fouls.  

G. If a coach is ejected from the game, they must choose a responsible adult to coach the team for 

the remainder of the game. 

H. Any technical fouls assessed against a disqualified player shall also be charged to the offender(s) 

but NOT to the coach or manager unless they also are guilty of the infraction committed.  

I. Ordinary technical fouls for Unsportsmanlike Conduct, Delay of Game, Dunking, etc. will result in 

an award of 2 points plus possession for the opposing team.  

 
 
 
 
 
 
 


