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ELEMENTARY COED T-BALL RULES 

Milwaukee Recreation Youth Sports reserves the right to change rules at any time. 
Last Updated: 03/27/25 

 
Section 1 - General League Rules 
 
SPORTSMANSHIP – Unsportsmanlike conduct may result in ejection from the contest. Officials, coaches, 
parents, players, and fans should always display leadership and sportsmanship qualities. Any players or 
coaches ejected from the game by officials/staff for unsportsmanlike conduct will be suspended until 
their case is reviewed by Milwaukee Recreation. The final disposition of the case will then be made. 
Sports Coordinators are required to check with the Youth Sports Office before allowing the player or 
coach in question to continue participation in Youth Sports Activities.  
 

SPECTATORS – Spectators are to be seated opposite the player’s bench. All spectators are asked to show 
good sportsmanship and character and offer only positive reinforcement.  
 

COACHES (UPDATED) – Only coaches and players listed on the TEAM ROSTER FORM are allowed in the 
team bench area. All coaches in the bench area must be completely hired by Milwaukee Recreation 
(Paid or Volunteer), and have a visible coach’s credential. A maximum of three (3) coaches are allowed 
on the team bench. A hired coach must be present before a game may start.  
 

FACILITY REMINDERS – Dogs, alcohol, smoking (including E-cigarettes), weapons, and grilling are 
prohibited during Milwaukee Recreation Youth Sports activities.  
 

JEWELRY – Head decorations, headwear, and jewelry cannot be worn during competitions. This means 
that rings, wristwatches, hair curlers, combs, beads, earrings, or barrettes cannot be worn while 
participating in Youth Sports Leagues.  
 

GAME RE-SCHEDULING/CANCELLATIONS – All school sport coordinator, coaches, or applicable staff will 
be notified of any reschedule games or game cancellations via email. Revised schedules will be posted 
on the Milwaukee Recreation Website: www.mkerec.net/YouthSports. 
 

WEATHER HOTLINE – For inclement weather updates, contact the Weather Hotline at 414-475-8068. 
The hotline is updated on league play days by 8:00 AM on Saturdays and 1:00 PM on weekdays when 
inclement weather is expected. The hotline is available in English and Spanish. Coaches are responsible 
for informing players and their families of the weather hotline number.  
 

 
 

http://www.mkerec.net/YouthSports
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ROSTERS (UPDATED) – A copy of the team’s roster must be submitted to the Youth Sports Office using 
the online submission link prior to the deadline given by the Youth Sports Office at the seasonal Sports 
Coordinator meeting (Usually one (1) week prior to the team’s first scheduled game). Teams may only 
submit one (1) updated roster prior to the secondary roster deadline given at the seasonal Sports 
Coordinator meeting. Any additional updated rosters will not be accepted. All Non-Attending Student 
forms must be submitted prior to the secondary roster deadline, while all Transfer Student forms must 
be submitted prior to the second to last week of the season. There is no roster limit, however only 
fifteen (15) medals and/or awards will be given. Extra medals and/or awards are available for purchase 
from the MKE REC Youth Sports Office. 
 
ONE TEAM, PER SPORT, PER SEASON – Athletes are permitted to play multiple sports per season by 
cannot play on more than one team in the same sports during the same season.  
 Exception:  Athletes are only permitted to play on one (1) basketball team per academic year.  
 

COED LEAGUE RULES – The term “COED” refers to the fact that both boys and girls are eligible to play 
on the same team. It is possible that teams will have varying numbers of boys or girls, but no special 
“coed rules” will apply. Teams made of one gender are allowed in the COED league. 
 

FORFEITS (UPDATED) – The Youth Sports Office must be notified in advance of all forfeit contests. 
Notification must be delivered to youthsports@mkerec.net  at least 36-hours prior to scheduled game 
start time. Teams that forfeit will be charged a $50.00 fee per occurrence.  See the Youth Sports Website 
and Opportunity Handbook for a list of forfeit situations.  
 

PROTEST – Judgement calls made by the game officials are not eligible for protest and/or appeal. Protest 
on rule enforcement must be filed in writing with the Youth Sports Office with 48-hours following the 
incident. Protest on athlete eligibility may be filed any time during the regular season. Submit rules 
enforcement and athlete eligibility protest via email to youthsports@mkerec.net. 
 

TIE-BREAKER PROCEDURES (TROPHY SPORTS ONLY) – The Youth Sports Office will have full discretion 
determining the position and placement of all teams. Tie-break procedures are available online at 
www.mkerec.net/YouthSports. 
 

LEAGUE CHAMPIONS (TROPHY SPORTS ONLY) – Elementary Coed Soccer is a non-Trophy sport. 
 

YOUTH SPORTS OPPORTUNITY HANDBOOK – The current version of the Youth Sports Opportunity 
Handbook is available at www.mkerec.net/YouthSports. All sports coaches and sports coordinators are 
responsible for familiarizing yourself with the rules, regulations, procedures, and policies governing the 
Milwaukee Recreation Youth Sports Programs.  
 
 

mailto:youthsports@mkerec.net
mailto:youthsports@mkerec.net
http://www.mkerec.net/YouthSports
http://www.mkerec.net/YouthSports
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Section 2 – Before the Game 
 
Article 1 – Rules are created by the Milwaukee Recreation Youth Sports Office. The Elementary Coed T-
Ball leagues are an introduction to baseball/softball. Emphasis is placed on participants learning proper 
techniques, sportsmanship, and basic rules of the game while having fun with their teammates. 
 
Article 2 – Eligibility: 

A. Age/Grade Limits (UPDATED) – Students may not exceed the age/grade limits as listed below. 
Age is determined as of September 1 of the current school year. Elementary Coed T-Ball is only 
offered to students enrolled in 1st, 2nd, and 3rd grade at the beginning of the spring season. K4 
and K5 students are not eligible for participation. Also, 1st and 2nd grade students may not 
participate in a 4th and 5th grade league. Students in 3rd grade are eligible to participate in a 4th 
and 5th grade league, but may not participate in a 1st – 3rd grade league at the same time. 

 
7  years old and under/1st grade maximum 
8  years old and under/2nd grade maximum 
9  years old and under/3rd grade maximum 

 
B. School Suspensions – Any student suspended from school must be reinstated prior to the close 

of school on the Friday before their next scheduled game to be eligible.   
 
Article 3 – Players:  In order to avoid a forfeit, a team may start with seven (7) players. Additional players 

who arrive late may enter the game when fully suited, checked in, and must let the umpire know that 

they are ready to join in the game. Teams must play with twelve (12) players, if available. 

A. Line-Up Card – A line-up card must be presented to the official and opposing coach prior to the 

start of the game.  

B. Batting Order – All players will bat each inning. Coaches are permitted to change the batting 
order each inning. 

C. Infield – At no time should any defensive players be in front of the pitching rubber.  Outfielders 
must be on the outfield grass. 

A. Playing Time – Each player must play all innings. (IN THE INFIELD OR OUTFIELD) 
D. Substitutions – No substitutions. All players bat each inning, and all players play in the field at 

once. 

E. Uniforms – Teams are required to wear matching jerseys with numbers, sweatpants or gym 

shorts, and athletic shoes or rubber cleats (Metal Cleats, Crocs, and Open Toe shoes are 

prohibited). Shorts do not need to match jerseys.  
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F. Pinnies – Visiting teams are required to wear pinnies in the event both teams are wearing the 

same or similar colors, and their jerseys are not reversible. 

G. Warm-up Balls – MKE REC will not provide warm-up T-Balls for teams. 

H. Post-Game – Post game hand shaking will occur at the discretion of each coach. Opposing 

coaches and players that choose not to shake hands, should wave at one another from their 

respective bench areas, as a non-physical way to demonstrate sportsmanship at the end of the 

game. 

 
Article 4 – Officials:  

A. All games will be officiated by a home plate umpire or Milwaukee Recreation Youth Sports staff 

member. 

B. The umpire or staff member’s decisions on point of fact connected with the game shall be final. 

C. All rule infractions shall be briefly explained to the offending player. 

D. The umpire or staff member can stop, suspend, or abandon the game because of outside 

interference of any kind. 

 

Article 5 – Coaches: (UPDATED) 
A. Only coaches who have been completely hired by Milwaukee Recreation (Paid or Volunteer), 

and listed as “Hired – Good To Work” on their schools hiring spreadsheet, are allowed in the 

team bench area. 

B. Hired coaches will be given a coach’s credential by the Milwaukee Recreation Youth Sports 

office once they have completed the hiring process. Credentials must be visible while coaches 

are in the bench area. 

C. A hired coach or other responsible adult must be present before a game may start.  

D. On offense, coaches must remain behind the dead ball line established by the umpire before the 

game, unless they are assisting the batter or baserunners. 

E. Only one coach or player may occupy the coach’s box at each base.  

F. On defense, coaches or volunteer parents are encouraged to assist their players in the field. 

 
 
Section 3 - The Game 
 
Article 1 – Game Ball Size: If the listed game ball below is not available, a similar style and sized game 

ball will be used.  

A. 1st-3rd Grade T-Ball uses a BSN 9” Softstitch Unbelieva-ball. 
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Article 2 – Equipment: 

A. All players are required to wear a helmet when batting and running bases. 

B. All players must have a glove while playing the field. 

C. Only legal aluminum/wood t-ball bats may be used in leagues.  

 
Article 3 – Baseline and Pitching Distance: 

A.  A 60-foot baseline diamond will be used for all league games. (Modifications May Occur) 
 
Article 4 – Timing:  

A. Teams must be ready to play within five (5) minutes after scheduled time for the first game. If, a 
team is not ready to play within this time limit, a forfeit will be declared. Once a forfeit has been 
declared, teams will still be given the opportunity to scrimmage if desired. The scrimmage will 
consist of three (3) innings with a thirty (30) minute time limit.  

B. All games will be seven (7) innings with a fifty (50) minute time limit.  
C. No new inning would be started once the time limit has been reached.  
D. NO SCORE WILL BE KEPT! 
E. LENGTH OF INNINGS – An inning is complete once a team has gone around their batting order 

one (1) time. 
F. The only stoppage of clock occurs when there is an injury that requires the Umpire’s attention.  
G. Timeouts will be given upon request, and only granted by the Umpire. 

 
Article 5 – Getting Started: *NEW* 

A. Five (5) minutes prior to the start of each game there will be a mandatory pre-game coaches 
meeting with the umpire, coaches, and athletes at home plate. At this meeting, the umpire will 
introduce themselves and give reminders of select rules.  

 
Article 6 – Game Play:  

A. Ins and Outs: The home and visiting team will be indicated on the season schedules. The visiting 
team shall bat first and occupy the first base bench. The home team shall play the field first and 
occupy the third base bench. 

B. Base Runners: Base Runners shall be declared out, if they fail to keep contact with the base until 
the ball is hit off of the tee. If a base runner leaves on a non-contact swing, the runners must 
return to their bases. There are no lead-off or stealing in Elementary Coed T-Ball. 

 
Article 7 – Fouls and Misconduct: 

A. Thrown Bat Rule: Each athlete will receive one (1) warning after a thrown bat.   
B. NO THROWING OF BATS PLEASE.  


